Mindful opvoeden

Voel jij je ook soms niet goed genoeg als ouder? Is je energie ook op?

Veel ouders ervaren dit! Wil je het graag anders?

Afbeelding3

Ouders ervaren vaak veel stress in het opvoeden van hun kinderen. Het leven staat op een stroomversnelling. We hollen van de school naar de crèche, naar de opvang, de muziekschool of tekenles. Ondertussen schrokken we een boterham naar binnen of checken onze mails. Je vraagt hoe het was op school maar hun verhaal gaat aan je voorbij want je zit het avondmaal in je hoofd al voor te bereiden. “Mama, heb je me gehoord?”

Alles gaat aan een sneltempo en je kan het niet bijhouden. We hollen van hier naar daar en hebben het gevoel nooit iets af te hebben. Eerst dit nog voor ik mezelf wat rust gun… Maar die to-do lijst heeft geen einde waardoor we continu over onze grenzen gaan.

  Alsof dat nog niet genoeg stress geeft, kampen we ook nog eens met schuldgevoelens dat we het niet goed genoeg doen. Alles om onze kinderen het beste te bieden.

Maar is dit het beste?

Weet je het soms ook niet meer?

woman-2696408_960_720

We lopen onze eigen grenzen voorbij.  En dit is ten koste van je eigen welbevinden en energie en dat van je kinderen. Dus tijd om voor jezelf te zorgen, zowel jijzelf als je kinderen hebben hier baat bij! In de mindfulness cursus voor ouders leer je je eigen grenzen voelen, ervaar je dat je goed genoeg bent en dat je helemaal niet alleen staat in deze dagelijkse strijd. Je leert praktische tools om de dagelijkse stress te overleven en (terug) in verbinding staan met je kind(eren).

23905721_1989598441306509_2669271220468210257_n

 

Dit Mindfulness programma voor ouders is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en is wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek toonde positieve effecten aan in de eigen stressregulatie van de ouders, minder stress in de opvoeding, meer positieve opvoedingsvaardigheden, meer co-parenting, minder overreactiviteit en impulsiviteit in opvoeding. En bovendien steeg het welbevinden niet alleen van de ouder maar ook van het kind!

Samengevat: meer balans, vreugde en verbinding.

Eerst even proeven: kom gerust op een introductieles mindful opvoeden.

 

Moeder Ann:

“Als moeder van 3 word je wel eens uitgedaagd door het leven, maar ook als partner, zus, vriendin, collega,… Mindfulness helpt me er rustiger mee om te gaan. Te aanvaarden wat is. Terug te grijpen naar het meest natuurlijke wat je als mens kan doen: ademhalen. Je eigenste ademhaling. Wat heb ik die ademhaling die ons zo vanzelfsprekend lijkt al veel geprezen de laatste tijd. Terug naar de essentie. Mijn ademhaling en ik. Met mildheid en zonder oordeel. Mindfulness is voor mij een manier om rustiger, liefdevoller en milder in het leven te staan. Een geschenk dat ik iedereen toewens, van harte.”

 

Moeder Karen:

“Mindfulness heeft ons hele gezin goed geholpen. In de cursus mindful opvoeden krijg je handvaten aangereikt om op een mindful manier om te gaan met de kinderen en rustig te blijven in conflictsituaties. Er wordt thuis gesproken in termen van Kwebly, Grommy en Hartenlief. De kinderen kregen meer inzicht in hun (en mijn) emoties en we kunnen elkaar helpen om met een situatie mindful om te gaan. Dit werkt in beide richtingen, ik moet er de kinderen soms eens op wijzen, maar wordt er geregeld zelf aan herinnerd door hen . Het is een leerschool, die niet altijd gemakkelijk is om vol te houden, maar hopelijk toch een waarde voor het leven.”

 

Moeder Kaat:

“In het afgelopen jaar heb ik geleerd dat:

  • het OK is om verdriet te hebben, om kwaad te zijn om wat me is overkomen

  • dat het verwerken beter gaat als ik er ruimte en tijd voor maak en het niet wegstop

  • tijd nodig is en verschillend is voor iedereen

  • dat iedereen er anders mee omgaat, er een ander zicht op heeft en dat dat ok is

  • leren loslaten door te wenen

  • er verschillende mogelijkheden zijn om me te ontspannen ook in moeilijke tijden

Dat ik Lore (8 jaar)

  • geen pasklare antwoorden kan geven om om te gaan met alles maar soms wel hulpmiddelen kan aanreiken in moeilijke momenten

  • de ruimte geef om haar emoties te uiten

Mindfulness (en jou manier van omgaan als voorbeeld) heeft hier een grote rol in gespeeld en ervoor gezorgd dat ik en Lore dichter tot elkaar zijn gekomen, het mooie is dat we elkaar soms coachen op onverwachte momenten …ondertussen hebben we ook een school gekozen die dit ondersteunt en wordt Lore soms een mindfulness coach voor haar knuffels…prachtig om te zien…

Dochter Lore (8) wil hier nog aan toevoegen dat ze nu ook beter overweg kan met haar vriendinnen door mindfulness te volgen.”

27067052_2024792001120486_822384579933898072_n

 

 

%d bloggers liken dit: