Over mij

Hoi!

Ik ben Rose. 

Ik ben kinderpsycholoog en werk ontzettend graag met gezinnen. Ik ben aan het werk in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Gent en merk als kinderpsycholoog steeds meer onder hoeveel stress onze kinderen en hun ouders staan. Dit raakt mij telkens opnieuw. We hebben allemaal zo veel kwaliteiten en krachten, maar onze geest lijkt vooral het negatieve te onthouden waardoor zelfkritiek ontstaat en stress stijgt. Daarbij leven we in een prestatiegericht maatschappij, met eindeloze to-do lijstjes, het gevoel dat het nooit ‘af’ is, meer en beter moet. En ook onze kinderen lijden hieronder: de druk voor de toets op school, het ‘slagen’ bij de muziekles, de coolste kleren dragen bij de vriendjes, meestrijden op Fortnite… Al op jonge leeftijd leren kinderen geloven dat ze niet goed genoeg zijn, dat het beter, meer of anders moet. Sociale media is hierbij geen hulpmiddel, we zien foto’s van perfect gelukkige gezinnetjes. But let’s be honest, dit is de realiteit niet, bij niemand. Over de jaren heen zijn we geëvolueerd naar een versnipperde maatschappij waarbij mentale gezondheid vergeten en zelfs taboe wordt. 

Vanuit deze zorg startte ik mijn praktijk Mindfulnest. Om een warm nest te creëren waar kinderen en ouders tot zichzelf mogen komen, waar niets moet en alles mag, waar ze OK zijn, precies zoals het nu is. Om laagdrempeliger en sneller gezinnen op weg te kunnen helpen. Om de veerkracht van kinderen en ouders te versterken en ze in hun krachten te zetten. Waarbij we zelfzorg centraal stellen en terug verbinding durven te creëren door te delen en het taboe te doorbreken: we hebben het allemaal soms lastig. Elk kind kent het gevoel van verdriet, boosheid, eenzaamheid. Elke ouder kent machteloosheid, frustratie, faalangst.​ Mindfulness is voor mij geen trukendoos of quick-fix maar een alternatieve manier van leven in onze individualistische, prestatie gerichte maatschappij. 

Hoe goed zou het zijn moesten we onze kinderen dit zo vroeg mogelijk aanleren? Dat ze goed genoeg zijn, dat ze hun gevoelens mogen voelen en hier ook de speelbal niet van hoeven te zijn, dat we onze zelfkritiek en oordelen niet moeten geloven en dat we keuze hebben in hoe we leven. 

Maar ook jij als ouder. Dag in en dag uit geef je jezelf voor jouw gezin. Je gaat over je grenzen en zelfzorg staat laag op het to-do lijstje. Voor jou wil ik er ook zijn. Mindful opvoeden kan ons als ouders helpen surfen op de golven van ons gezin. 

Dit is mijn passie. Dit raakt mij.

Ik ben gedreven en gepassioneerd in wat ik doe en vind het uiterst belangrijk dat wat ik doe dit ook goed doe. Kwaliteit en wetenschappelijke fundering staan voorop. Daarom heb ik verschillende opleidingen genoten (oa bij UvaMinds Universiteit Amsterdam en Instituut voor Aandacht en Mindfulness Gent) en ben gecertificeerd Mindfulness kindertrainer en klinisch kinderpsycholoog bij Universiteit Gent. Ik blijf me bijscholen en zal vanaf oktober 2020 een postgraduaat van 4 jaar volgen rond cliëntgerichte therapie bij kinderen en gezinnen, want jullie staan centraal.

Zo, dat ben ik een beetje, maar ook niet helemaal. Misschien kunnen we elkaar eens ontmoeten op een introductieles?

Wees welkom!

Mindful groeten,

Rose Baudoncq

 
profielfoto
 
%d bloggers liken dit: